به طور کلی اکثر اشخاصی که در مسیر مهاجرت گام می گذارند با اصطلاحاتی نظیر تابعیت، اقامت، تابعیت مضاعف و … روبرو می شوند که شاید پیش از این با آنها مواجه نشده و اطلاع و آگاهی دقیقی در خصوص مفهوم این اصطلاحات نداشته باشند. برای اطلاع از این موارد حتما باید با کارشناسان حقوق بین الملل که در این خصوص دارای تجربه کافی باشند مشورت نمایید. در این مقاله به بررسی تفاوت های تابعیت و اقامت می پردازیم.
در ابتدا با مفاهیم تابعیت و اقامت آشنا شویم.
تابعیت چیست؟
تابعیت اصطلاحی در حقوق بین الملل خصوصی و به معنای عضویت فرد در جمعیت تشکیل دهنده دولت است. به عبارت دیگر تابعیت رابطه ای سیاسی، بین المللی، داخلی، حقوقی و معنوی بین شخص و کشور متبوع اش است که سبب می شود در قبال یکدیگر تکالیفی را بجا آورند. براساس اصول کلی حاکم بر تابعیت در جهان، هر فردی باید دارای تابعیت باشد؛ از طرفی بنابر مقدمه قرارداد ۱۹۳۰ لاهه، بهتر است که هر فردی تنها دارای یک تابعیت باشد و نباید بیش از یک تابعیت تحت عنوان تابعیت مضاعف داشته باشد.
به طورکلی تابعیت به دو دسته تقسیم میشود :
تابعیت اصلی : مربوط به دو سیستم خون و خاک می باشد.
در تابعیت خون بدین نحو است که هر فرد تابعیت اصلی خود را از والدینش به ارث می برد و پیرو تابعیت آنهاست.
در تابعیت خاک بدین نحو است که تابعیت اصلی هر فرد پیرو کشوری است که در آن متولد شده است.
۲. تابعیت اکتسابی : به تابعیت هایی که شخص در اثر انجام اموری کسب می کند گفته میشود نظیر تابعیت در اثر ازدواج.
اقامت چیست؟
اقامت رابطه ای است مادی و حقوقی که بدون توجه به تابعیت شخص، فرد را به قسمتی از خاک یک کشور مربوط می سازد. در واقع می گوییم اقامتگاه هر شخص، مکان معینی از یک کشور است که رابطه ای مادی و حقوقی بین آن کشور و شخص ایجاد می کند.
اگر شخصی با تابعیت کشور خود بخواهد در کشوری دیگر اقامت داشته باشد، باید ابتدا از آن کشور روادید و اجازه ورود کسب نماید و سپس اقدام به اخذ پروانه اقامت کرده و برای مدتی معین که در قانون آن کشور آمده است در آنجا زندگی کند. سپس با گذر زمان مشخص، فرد می تواند درخواست تابعیت نماید. لذا در حالت کلی، در اکثر مواقع ابتدا نیاز به اخذ مجوز برای اقامت در یک کشور و بعد از آن رسیدن به تابعیت آن کشور می باشد.
اما تابعیت مضاعف چیست ؟
تابعیت مضاعف به معنای داشتن دو یا چند تابعیت برای فرد است. به بیان ساده تر تابعیت مضاعف یعنی شخصی در یک زمان شهروند چند کشور مختلف و دارای گذرنامه آن کشورها باشد. بعضی از دولت ها تابعیت مضاعف را نمی پذیرند و حتی قانون هایی را برای جلوگیری از آن وضع کرده اند؛ اما بعضی از دولت ها داشتن گذرنامه کشورهای دیگر را امری مجاز و بدون محدودیت می دانند. در این راستا کشورهایی مانند دانمارک ، چین ، هند ، نروژ و ژاپن با وضع قوانینی بازدارنده، داشتن بیش از یک گذرنامه را منع کرده اند. همچنین در اکثر کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی، داشتن تابعیت دوگانه منع شده است و در این کشور جریمه های سنگینی نیز درنظر می گیرند.
این در حالی است که در کشورهایی مانند سوئد، کانادا، انگلستان، و ایالات متحده امریکا داشتن تابعیت دوگانه منع قانونی ندارد. اکنون توجه به این نکته ضروری است که برای بدست آوردن تابعیت برخی از کشورهای منع کننده تابعیت مضاعف، این مشکل وجود دارد که شخص باید تابعیت اولی خود را سلب نماید.
چندین نکته درباره تفاوت های اقامت و تابعیت
مجوز اقامت، مدت دار و دارای شرایط خاصی است که برای تمدید آن باید این شرایط توسط فرد رعایت شود.
فرد همواره باید یک مجوز مسافرتی بین المللی مربوط به اقامت کشوری که در آن مقیم است را به همراه خود داشته باشد.
فردی که اقامت یک کشور را دارد می تواند بدون محدودیت در آن کشور زندگی کند و به تحصیل بپردازد. در برخی از کشورها فرد برای اینکه بتواند در آنجا مقیم شود باید بتواند یک سری پیش نیازهای اولیه را تامین کند.
نتیجه گیری
با توجه به پیچیدگی و تغییرات قوانین اخذ تابعیت و اقامت کشورها ، چنانچه در مسیر مهاجرت و اخذ اقامت هستید حتما پیش از هر اقدامی با کارشناسان یا وکلای حقوق بین الملل مشاوره نمایید تا با اطلاعات کافی و آگاهی نسبت به شرایط اخذ اقامت و تابعیت کشور مقصد اقدام نمایید.
آدرس
دفتر ونک:خیابان ولیعصر بالاتر از میدان ونک، پلاک 2475، واحد 8 ایمیل: info[at]kariran.org تلفن تماس: 02188651486
نماد الکترونیکی
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ است. انتشار مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.